Lifestyle

#ShopLocal: 9 варненски бизнеса, от които можете да купите подаръци за Коледа

В тази наистина много трудна година за всички ни, редица страхотни идеи и бизнес начинания успяха не само да оцелеят, а дори да се развият. Представяме ви списък със 100% варненски малки бизнеси, от които можете да избирате за подаръците под елхата. По стечение на обстоятелствата тези страхотни бизнеси, каузи и идеи са до една движени от дами. #ShopLocal е инициатива, стимулираща хората да скъсят веригата си на доставки и да предпочетат от продукцията на своя съсед, приятел и роднина – включваме се в нея като ви представяме нашите фаворити (и себе си) и сме сигурни, че ще останете впечатлени от качеството и въображението, което влагат в своите продукти.

  • Подарък от BohoSi

Бохемски дрехи и аксесоари с екзотичен привкус – BohoSi, като повечето брандове, за които ще прочетете тук, започва с лична история и потребност за творчество. Създателката Силвена Димова има шарен живот, който я отвежда на различни места по света, сред които Израел и Турция. Влюбва се в бохемския шик, моделите и материите, които царят по тези кътчета и връщайки се в България изпитва нуждата да сътвори такива дрехи за себе си, а и за други дами, за които свободата, елегантността и екстравагантността могат и трябва да вървят ръка за ръка. Така се раждат вече двете колекции на BohoSi, включващи както занаятчийски обеци и чанти, селектирани от скритите пазарчета на Истанбул, така и нейни авторски кимона и пещемали от богато копринени материи, извезани с множество ресни, мъниста и ширити. Ако разпознавате себе си или близка дама като точно такова бохо момиче, то можете да й изберете подарък или да й подарите ваучер от шоурума на ул. “Княз Батенберг” 37 след записване на час по телефона или онлайн на www.bohosibrand.com.

  • Обувки от Greek Goddess Shoes

Един много елегантен шоурум за обувки отвори наскоро врати в нашия град на ул. “Драгоман” 17. Зад бранда стои варненското момиче Полина Милчева, чиято страст по обувките датира от години, а голямата й любов към Гърция и гръцките класически сандали я води до съдбоносното решение сама да се заеме с тяхното популяризиране. Прекарва хиляди часове в разучаване на технологията, материите и традициите на този тип обувки и скоро намира производители, които да изпълнят авторските й модели по стандартите, които е добила. Освен нейните творения, в шоурума и онлайн на https://goddesshoes.com/bg, можете да намерите селекция сникърси на португалския бранд Camport.

  • Чанта от Wanderlust

Лицето и сърцето зад бранда Wanderlust е на Веселина Мичева – едно бохо момиче, обичащо модата, слънчевите дни, свободата и малките неща и вярващо, че човек трябва да следва първо сърцето си. Чантите Wanderlust се изработват с много любов и всяка една е различна и единствена – не се повтарят. До този момент няма две напълно еднакви, понеже концепцията е всяка да носи своя собствена енергия и индивидуалност. Това е много личен проект, не просто хоби или бизнес. Това е една бохо идея за свободата да бъдеш истински себе си, за лудостта да следваш сърцето си и за смелостта да търсиш и откриваш света, дори в най-малките неща. Авторските чанти Wanderlust можете да намерите на ул. “Драган Цанков” 7 или онлайн http://onewhiteshop.com/.

  • Сукулент или кактус от Plantera


Сега отиваме към новото магазинче на Илиана, в което можете да си вземете не какво да е а сукуленти и кактуси. Да, точно така!Концепцията й става популярна в града с нейната идея за pop-up сукулентен бар, на който желаещите могат сами да си изберат и декорират саксийка със сукулент или кактус. Тази щура и много зелена идея вече има свой дом, наричащ се Plantera на ул. “27-ми юли” 21. Актуални подаръци тази Коледа са тези, допринасящи към домашния уют. Добавянето на зеленина е един от най-важните, но и лесни фактори да се постигне комфорт у дома. Кактусите и сукулентите напоследък станаха предпочитани растения заради оскъдните грижи, от които се нуждаят. В новото артистично кътче Plantera можете да намерите голямо разнообразие от видове съчетани с красиви саксии.
https://www.facebook.com/plantera.succulents

  • Натурална козметика от PlantOn

Козметиката на PlantOn е история за свежест и любов към природата, разказана от Вилияна Митева и Велина Пецова. PlantOn е тяхната формула за нежност и любов към твоята кожа. 100% натурална козметика, изцяло вдъхновена от природата и всички нейни лечебни елементи. Те вплитат в едно стара традиция и съвременно познание за необятната сила на далечни аромати. Усещането е чисто, красиво и завладяващо. От една страна знаем с какво храним кожата си, а от друга не оставяме белег върху природата с пластмасова опаковка. Зависимостта, която сме си причинили от масовата козметика изчезва, кожата ни диша. Продуктите може да разгледате тук: https://www.planton.bg/.

  • Луксозна свещ от Moments.Now Candles

Още нещо за дома, но и за грижата към себе си. Димитрена Топалова стои за бранда Moments. Now Candles и нашите сетива са й изключително благодарни за това. Moments.Now Candles са ръчно наляти луксозни ароматни свещи, произведени от 100% натурален соев восък, памучни и дървени фитили и веган ароматни композиции без фталати, без парабени и подобрители. Ароматните свещи, изработени с много любов са вдъхновени от моменти, хора, преживявания, настроения. Ароматните композиции са красиви, минималистични и вдъхновяващи. Подарете истински уют от https://momentsnowcandles.com/.

  • Кърпа от Lemonical

Още нещо много крафт и много свежо в нашия лист са наистина различните Lemonical кърпи за плаж, спорт и приключения, създадени от две майки, приятелки и братовчедки – Мариам и Зара. Слоганът им е No More Boring Towels, като това е и вайбът на бранда им – всички клиенти изпращат техни снимки с кърпите от цял свят, които показват тяхната визия, техния характер и това оформя визията на Lemonical. Те държат на автентичност и доброто настроение, цветен и активен живот, заобиколени от близки и приятели. Подарете цветно приключение от тук: https://lemonical.com/.

  • Подарък с кауза от Карин дом

Подаръците с кауза са изключително добра идея за Коледа, защото кога, ако не сега, когато магията е в нас и около нас, можем да подарим грижа и доброта? Идеята ни за благотворителен подарък е онлайн магазинчето на Карин дом, в който има подходящи подаръци за деца – книжки, коледни играчки и календари, но и ръчно плетени одеяла, които екипът и родителите на деца с увреждания сами плетат за магазина.Тези обемни и ефектни плетива в красиви цветове са идеален подарък за вас или ваш близък! Поръчайте от тук до края на седмицата: https://magazin.karindom.org/

  • Книга от издателство “Дъбови листа”

Никоя Коледа и никой списък подаръци няма да е пълен без нещо за духа. Издателство “Дъбови листа” е малко варненско издателство, което създава луксозни картинни книги за деца и възрастни. Под ръководството на издателството е българската писателка и художничка Нуша Роянова. Част от каталога им включва книгите на белгийското дуо Елен Делфорж и Кантен Гребан – “Любов” и “Мама”, както и две от книгите в поредицата “Туут и Пъдъл” на популярната американска детска писателка Холи Хоби. “Любов” съчетава изящните текстове на Елен Делфорж с пленителните илюстрации на Кантен Гребан, а големият формат позволява на читателите да се насладят в детайли на картините му, които според белгийската критика са “бляскав химн на любовта и влюбените”. Луксозното издание е чудесен подарък, когато искаме да кажем “Обичам те!”. Подарете го от https://dabovilista.com/.