Lifestyle

Sustainable fashion или защо е важна устойчивата мода

Днес ще си говорим за устойчива мода и защо етичността стои в основата на всичко, което правим и създаваме в BohoSi .

През последните десетилетия, за щастие светът започна да обръща все повече внимание на вредите, които нанася на природата и да търси начини, чрез които да минимализира щетите. Един от най-големите виновници за голяма част от тези екологични вреди е индустрията, стояща зад бързата мода.

Затова ние от BohoSi, като част от поколението, което може да промени порочната практика на стотици милиони тонове замърсяване, създадохме своя бранд, водени от желанието да изразим себе си чрез етично произведени, но същевременно оригинални и нестандартни дрехи и аксесоари.

Как постигаме това?

Като не ощетяваме природата, произвеждайки сами платовете си. Текстила, който използваме за направата на нашите дрехи, е остатъчно количество (deadstock fabrics) висококачествени платове от големи фабрики и текстилни производители по целия свят. Благодарение на това, колекциите ни са в изключително ограничени количества, което е едно от любимите ни “обстоятелства”, тъй като по този начин предоставяме възможността на нашите клиенти да притежават нещо наистина специално. Отнема ни часове, понякога и дни, да намерим принт, който да е от достатъчно качествена материя, преди нашите шивачи да го обработят и прекроят на ръка, за да го превърнат в кимоното, което стига до Вас в красива кутия от рециклирана хартия или в брандирана торбичка отново от остатъчно количество сатен.

Пещемалите ни се произвеждат в Турция от местен занаятчия, един от последните такива, като за тях използваме органичен памук и лен, както и натурална коприна – все материи, чието производство не ощетява природата.

За нас е важно производственият ни процес да е екологично съобразен и воден по етичен начин. За момента той се осъществява в Турция, но предстои да бъде релокиран в България, с което да осигурим заетост на местно ниво.

Какво можете да направите вие?

– да подкрепите местните брандове и производители;

– да се информирате повече за продуктите, които избирате да купувате;

– да разпространявате идеята за екологичен и етичен начин на живот във вашата местна общност (think global, act local).