Lifestyle

What is bohemian?

Да си бохем е призвание, чест, отговорност. Дори в обикновен ден тази титла задължава с определени правила. Бохемството е умишленото противодейсвтие на скуката. Развлеченията трябва да са поразителни, с елементи на финес и изкуство, а бохемът е леконравен и детински любопитен. 

Струва ми се темата със свободата въобще винаги ще бъде актуална – независимо дали говорим за свободата на словото, на духа или на избор днес, утре или вчера, човешкото същество е устроено така, че винаги да бленува свобода. И въпреки че съществуват безброй теории за това какво точно е бохемството и откъде са произлезли бохемите, мисля си, че е въпрос на собствена интерпретация и лична нагласа да избереш сам за себе си какво ти носи тази философия.

И все пак, да речем, че може да се разглеждат два варианта за произхода на бохемията:

  • първият е свързан с ромските (цигански) племена, които са населявали нашите земи не съвсем отдавна и са водили чергарски начин на живот, тоест движили са се свободно и безцелно по ширините вселенски с едничката цел да преживяват ден след ден и да си прекарват добре.
  • вторият пример е от съвременния свят или по-точно 19-ти век във Франция, където за бохеми са се възприемали бедните (по избор) интелектуалци – писатели, артисти, художници, музиканти (въобще хора на изкуството), които са изповядвали еднакво възвишени виждания за заобикалящия ни свят, считани за неконвенционални и дори налудничави от обществото по това време.

Който и от двата да изберете за първоизточник на съвременния бохем, това, което се ражда от този начин на живот е именно социалният бунт, който се изразява в чисто човешкия стремеж за живот извън рамките и догмите за общоприето поведение.

На мен лично това ми е напълно достатъчно, за да прегърна бохемската идея. Още повече, в свят, в който да си жена със свобода и право на избор, което си остава труднопостижимо,  каква по-чиста мечта от тази да живееш според собствените си правила? Аз дори определям като непокорство на духа избора да изповядваш тази философия на живот. И тук не става въпрос за политически или религиозни подбуди на непокорство, не. Тук  се засяга желанието на непокорния да се съпротивлява и да събира съмишленици в своя бунт.

Това е и моята скромна мечта зад този проект, който нарекох bohosi – да се сформира една група от свободни жени, които не се страхуват да изразят себе си и да живеят според своите собствени правила, защото такива няма: всичко е днес и сега и всички ние сме деца на Луната. Дрехите отдавна вече не са само атрибути за обличане, модата е средство за комуникация и чрез това, което носим, ние заявяваме себе си и своята осъзната женственост.